Контроль за організацією харчування в
закладах освіти залишається одним із пріоритетних напрямків роботи Головного
управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області
Одночасно з організацією гарячого
харчування, в закладах загальної середньої освіти дозволено продаж харчових
продуктів через буфети.
Шкільний буфет є місцем, де діти можуть
підкріпитися під час перерви між уроками. Але не всю продукцію можна
реалізувати в шкільних буфетах, це викладено в додатку 10 «Санітарного
регламенту для закладів загальної та середньої освіти», затвердженого наказом
МОЗ України від 25.09.2020 № 2205, тому варто ще раз нагадати керівникам
закладів освіти яким продуктам не місце в шкільному буфеті.
Перелік харчових
продуктів, які заборонено реалізовувати у шкільних буфетах та у торгівельних
апаратах, розміщених у закладах освіти:
·
кондитерські вироби, солодкі зернові продукти із вмістом цукрів
понад 10 г на 100 г готового продукту;
·
вироби з кремом, морозиво, харчові концентрати;
·
м’ясні продукти промислового та кулінарного виробництва;
·
рибні продукти промислового та кулінарного виробництва;
·
продукти (в т. ч. снеки) із вмістом натрію понад 0,12 г або
еквівалентної кількості солі на 100 г готового продукту та/або із вмістом
цукрів понад 10 г на 100 г готового продукту (крім продуктів (в т. ч. снеків),
які містять цукри, що містяться природно (вміст таких цукрів не обмежується) і
не містять доданих цукрів та/або підсолоджувачів) та/або синтетичних барвників
та ароматизаторів (крім ваніліну, етилваніліну та ванільного екстракту),підсолоджувачів,
підсилювачів смаку та аромату, консервантів;
·
продукти із вмістом частково гідрогенізованих рослинних жирів
(транс жирів);
·
*непастеризоване молоко та молочні продукти, що виготовлені із
непастеризованого молока;
·
непастеризовані соки, соки до яких додано цукри і
підсолоджувачі;
·
рибні, м’ясні, плодоовочеві та інші консерви промислового
виробництва, крім пастеризованих соків промислового виробництва без додавання
цукрів та підсолоджувачів;
·
газовані напої, зокрема, солодкі газовані напої та енергетичні
напої;
·
кава та кавові напої;
·
гриби;
·
продукція домашнього
виробництва.
Перелік харчових продуктів які
рекомендовано включити в асортимент буфетів, розміщених у закладах
освіти:
·
бутерброди з сиром твердим, яйцями, вершковим маслом,
переробленими бобовими, горіхами, насінням.
·
хлібо-булочні вироби, борошняні кулінарні вироби печені з сиром
кисломолочним, яйцями, переробленими бобовими продуктами, свіжими або
переробленими фруктами або овочами, горіхами або насінням без додавання солі;
·
салати в порційній упаковці, приготовлені безпосередньо в день
вживання;
·
кисломолочні продукти: йогурт, кефір, ряжанка, сир кисломолочний
(промислового виробництва, без підсолоджувачів, цукрів та барвників, на
упаковці обов’язково зазначений термін придатності) або продукти на основі сої,
рису, вівса, горіхів або мигдалю;
·
фруктові, овочеві пастеризовані соки, вода питна негазована,
напої, виготовлені на місці (чай, компот, узвар) без цукрів та підсолоджувачів;
·
сушені овочі, фрукти та ягоди, горіхи, насіння (без додавання
цукрів і підсолоджувачів, без солі та жиру; очищені та фасовані в окремій
упаковці, вага якої не перевищує 50 г).
Відповідальність за виконання
нормативно-правових документів, які регламентують організацію харчування дітей
у загальноосвітніх навчальних закладах покладається на керівників закладів.
Головне управління
Держпродспоживслужби в Миколаївській області наголошує, що забезпечення дітей
здоровим харчуванням є важливою складовою їхнього розвитку і здоров’я. Діти це
наше майбутнє, і ми маємо їх берегти!
|