>

   
21.04.2025

Прості поради для уникнення гострих кишкових інфекцій  

Головне управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області попереджає про те, що кишкові інфекції мають сезонні коливання, тому в теплу пору року найчастіше спостерігаються епідеміологічні спалахи, пов’язані із споживанням людиною заражених продуктів харчування та недоброякісної води.  

Щоб запобігати зараженню, необхідно дотримуватися наступних правил:  

1.   Використовуйте безпечну воду :   - для пиття використовувати тільки кип'ячену воду; -не пити воду з випадкових вододжерел, водопроводу, призначеного для технічних цілей, колодязів та неглибоких свердловин; -воду для приготування їжі і господарських потреб брати тільки з перевірених вододжерел; -кип'ятіть або дезінфікувати іншим способом воду, взяту для пиття, миття фруктів, ягід чи посуду з джерел, якість води в яких невідома, у т.ч. з відкритих водойм;  

2.   Підтримуйте чистоту:   -мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу; -мийте руки після відвідування туалету; -вимийте    і    продезінфікуйте   всі    поверхні   та   кухонне   приладдя,   які використовуєте для приготування їжі; -захищайте кухню і продукти від комах, гризунів та інших тварин.


3.   Відокремлюйте сиру їжу від готової:
–   відокремлюйте сире м’ясо і морепродукти від інших харчових продуктів;
–   для обробки сирих продуктів користуйтеся окремим кухонним приладдям, зокрема ножами і обробними дошками;
–  зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими і готовими продуктами.
 
4.   Ретельно готуйте їжу:
–     ретельно просмажуйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, яйця і морепродукти;
–   доводьте страви до кипіння, щоб вони готувалися щонайменше за 70 °С;
–   ретельно підігрівайте приготовану їжу.
 
5.   Зберігайте їжу при безпечній температурі:
–    не залишайте приготовану їжу за кімнатної температури більш ніж на 2
години;
–   зберігайте приготовані страви гарячими (60 °С) аж до подавання до столу;
–   не зберігайте їжу надто довго, навіть у холодильнику;
–   не розморожуйте продукти за кімнатної температури.
- під час поїздок не споживайте продукти, що швидко псуються: салати зі сметаною або майонезом, кондитерські вироби з кремом, м’ясні та рибні вироби домашнього приготування;
 
6.  Не купуйте продукти харчування в місцях стихійної торгівлі;
-не купуйте продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;
-закупку сировини для виготовлення страв, готових продуктів харчування треба проводити виключно при наявності на них супровідних документів, що засвідчують їх безпечність та якість, які повинні надаватися в місцях продажу продукції;
У випадку виявлення перших ознак кишкового інфекції ( слабкість, підвищення температури, біль у животі, блювота і діарея) необхідно терміново звернутись до лікаря. У цьому запорука вашого швидкого одужання і безпеки для оточуючих.
   
Більш  детальнішу  інформацію  можна  отримати  на  сторінці  Facebook  за  посиланням