>

   
20.06.2025

Харчування дітей: що потрібно знати про продукти промислового виробництва

 

Головним управлінням Держпродспоживслужби в Миколаївській області (далі – Головне управління) проводиться постійний моніторинг за фактичним харчуванням дітей в закладах освіти.

Харчування дітей в дитячих садочках, школах, закладах оздоровлення та відпочинку є одним із важливих аспектів збереження дитячого здоров’я та формування корисних звичок. Особливу увагу слід приділяти якості харчових продуктів, які надходять у заклади- особливо тих, що вироблені промисловим способом.

Згідно проведеного аналізу стану фактичного харчування дітей, що надається в закладах освіти Миколаївської області, встановлено факти надання дітям продуктів, що заборонені до вживання постановою КМУ 305 від 24.03.2021 року «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку».

Головне управління нагадує, що згідно вимог постанови КМУ 305 від 24.03.2021 року «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку» харчові продукти промислового виробництва повинні відповідати певним характеристикам, а саме:

соки – можуть бути фруктові, овочеві, фруктово-ягідні, фруктово-овочеві пастеризовані соки без додавання цукрів та підсолоджувачів, повинні містити не більше 0,12 грама натрію або еквівалентну кількість солі на 100 мілілітрів готового продукту;

хліб – тільки цільнозерновий хліб з пшеничного або житнього борошна, з високим вмістом харчових волокон та з обмеженим вмістом солі, який не перевищує 0,45 грама на 100 грамів хліба;

молоко та молочні продукти – з кількістю цукрів не більше 10 грамів на 100 грамів;

насичені жири тваринного походження- масло вершкове, що містить не менше ніж 72 відсотки жиру;

рослинні жири- рафінована соняшникова або кукурудзяна олія, або інша рафінована олія, що містить більше 50 відсотків мононенасичених жирів і менше ніж 40 відсотків поліненасичених жирів;

макаронні вироби – з вищим вмістом харчових волокон, з борошна твердих сортів пшениці та води, без додавання інших інгредієнтів.

Турбота про харчування дітей- це інвестиція в їхнє здоров’я, розвиток та формування корисних звичок на все життя. Закликаємо керівників закладів освіти, постачальників та батьків спільно дбати про дотримання встановлених норм і не допускати використання неякісної або шкідливої продукції.

Разом дбаємо про безпечне та якісне харчування наших дітей!

 

Більш детальнішу інформацію можна отримати на сторінці у Facebook за посиланням https://www.facebook.com/share/p/19DuUWNLFG/?mibextid=wwXIfr